Welkom bij

Wereldwinkel De Bilt

De Bilt ook in 2014 Fairtrade Gemeente

De gemeente De Bilt mag zich dit jaar voor de derde keer Fairtrade Gemeente noemen. Daarmee toont de gemeente nogmaals aan oog te hebben voor eerlijke handel en levert zij een bijdrage aan een beter bestaan voor boeren in ontwikkelingslanden. 

Burgemeester Gerritsen met de werkgroep Fairtrade gemeenteDe landelijke jury van de Fairtrade Gemeente campagne, onder voorzitterschap van tv-presentator Jacobine Geel, noemt De Bilt een zeer enthousiaste Fairtrade Gemeente. De jury prijst de gemeente voor haar rol als ambassadeur voor eerlijke handel. Zo heeft de Werkgroep ook zustergemeente Coesfeld enthousiast weten te maken voor het ‘Fairtrade-gedachtengoed’. In de zes dorpskernen van de gemeente De Bilt bestaat een ruim aanbod aan Fairtrade producten. Consumenten weten de winkels en horeca die Fairtrade producten verkopen goed te vinden en lokale organisaties en bedrijven gebruiken en serveren steeds meer Fairtrade producten op de werkvloer. De Fairtrade Werkgroep De Bilt en de gemeente zijn buitengewoon trots op deze prestaties.

In Nederland zijn er op dit moment 40 gemeenten met de titel Fairtrade Gemeente en nog eens 95 gemeenten zijn bezig om de titel te krijgen. Wereldwijd zijn er liefst 1400 gemeenten die de officiële titel ‘Fairtrade gemeente’ dragen. De provincie Utrecht hoopt als eerste provincie van Nederland ook de Fairtrade titel te mogen ontvangen maar is daarvoor natuurlijk mede afhankelijk van de lokale inzet in de verschillende Utrechtse gemeentes.

De herbevestiging van de titel inspireert de Fairtrade Werkgroep De Bilt en de gemeente om de uitbreiding van het aanbod en het gebruik van fairtrade producten te blijven stimuleren. Dit jaar vraagt de gemeente daarom ook aan scholen, kerken en restaurants om nog een stap verder te gaan en te proberen de zelfstandige titel Fairtrade school, Fairtrade kerk, of Fairtrade restaurant te verwerven. Twee scholen zijn wat dat betreft op de goede weg.

Het mooie aan de Fairtrade-campagne is dat iedereen mee kan doen. Ouders van leerlingen, bezoekers van restaurants, leden van kerkgemeenten en werknemers van bedrijven kunnen er in hun eigen organisatie naar vragen. Daarom verzoekt de gemeente alle inwoners om ook mee te doen aan deze campagne. Gebruik Fairtrade producten waar het kan of vraag ernaar als u producten mist.

Goede en verrassende ideeën om de campagne onder de aandacht te brengen kan men via de website www.fairtrade-debilt.nl insturen.