Welkom bij

Wereldwinkel De Bilt

Geschiedenis

De eerste Wereldwinkel in onze gemeente werd geopend op 27 november 1970 in een pand aan de Burgemeester de Withstraat. Dat was een jaar na de opening van de eerste Wereldwinkel in Nederland, in Breukelen.

Belangrijk doel van Wereldwinkel De Bilt in die tijd was bij te dragen aan de bewustwording van de Biltse bevolking voor de Derde Wereld. Het is de tijd van acties als ‘Pers geen Zuid-Afrikaan uit’ (tegen de apartheid in Zuid-Afrika).
Door verkoop van het pand moest de winkel worden gesloten. In 1974 verhuisde de Wereldwinkel naar de Nieuwstraat 37, waarbij het pand gedeeld werd met het ‘Aktiecomité Nieuwstraat’. De winkel werd gesloten, omdat het op die plek moeilijk bleek om nieuwe belangstellenden te werven voor acties en verkoop.

Tussen 1979 en eind 2001 was er geen Wereldwinkel in De Bilt. In die tijd zijn regelmatig plannen gemaakt om weer een winkel te openen. De verkoop van fairtrade-producten vond plaats vanuit een kraam die op zaterdagen voor het voormalige postkantoor aan de Hessenweg stond. Het waren zware jaren; het opzetten en opruimen van de kraam was een forse klus en op winterdagen hebben heel wat vrijwilligers staan blauwbekken achter de kraam. Maar er was gelukkig ook hulp, zoals van boekhandel Bouwman, die een stukje van hun magazijn ter beschikking stelden om de kraam op te slaan, en van de Chinees aan de overkant, die op koude dagen kommetjes warme soep kwam brengen.  

In 2000 wordt door een groep vrijwilligers een nieuwe poging ondernomen om een winkel te beginnen. Er worden nieuwe mensen bij betrokken, de statuten van de Stichting Wereldwinkel De Bilt worden aangepast, een ondernemingsplan wordt opgesteld, de kerken in De Bilt en Bilthoven geven startleningen en de gemeente een garantielening. Ook particulieren en andere Wereldwinkels geven leningen.
Panden worden bezocht en dan op 27 september 2001 wordt het huurcontract voor het winkelpand aan de Hessenhof 9 ondertekend. Na een maand hard werken aan de inrichting van de winkel kon op 27 oktober 2001 de nieuwe Wereldwinkel feestelijk worden geopend. De Wereldwinkel in De Bilt is een feit en is ditmaal een blijvertje!

Op 29 oktober 2011 vierde de Wereldwinkel haar 10-jarig bestaan als winkel aan de Hessenhof.