Welkom bij

Wereldwinkel De Bilt

Geschiedenis

1970-2001

In 1970 werd de Stichting Wereldwinkel De Bilt-Bilthoven opgericht. De stichting had twee doelen: verandering van de wereldhandelsstructuren en informeren en actie voeren met betrekking tot oorlog en vrede. De Stichting wilde bijdragen aan de bewustwording van de Biltse bevolking. Het is de tijd van acties als ‘Pers geen Zuid-Afrikaan uit’ (tegen de apartheid in Zuid-Afrika) en Angola koffie, 'boontje komt om z'n loontje'.

De eerste Wereldwinkel in De Bilt werd geopend op 27 november 1970 in een pand aan de Burgemeester de Withstraat 35. Dat was een jaar na de opening van de eerste Wereldwinkel in Breukelen.
Er werden ongeveer 35 verschillende producten uit Derde Wereldlanden verkocht, met informatie over de herkomst en een goede prijs voor de producenten. Koffie, thee en rietsuiker vormde de kern van het assortiment. De producten werden betrokken bij S.O.S-wereldhandel (Steun OntwikkelingsStreken), de voorloper van Fair Trade.

De winkel aan de Burgemeester de Withstraat moest sluiten omdat het pand verkocht werd. In april 1974 verhuisde de Wereldwinkel daarom naar de Nieuwstraat 37, een pand dat gedeeld werd met het ‘Aktiecomité Nieuwstraat’. In 1979 werd het pand in de Nieuwstraat gesloopt en slaagde de stiching er niet in een pand op een centrale plek te verwerven. De activiteiten werden (voorlopig) beëindigd.

Een deel van de vrijwilligers ging door als (Vrouwen)vredesgroep. De verkoop van koffie, thee en rietsuiker werd voortgezet vanuit het huis van Conny Tolsma aan de Waterweg. De inzet van Conny leidde op 7 juli1983 tot het oprichten van een nieuwe stichting: Stichting Wereldwinkel De Bilt.
Deze stichting begon in september 1983 met de verkoop van Fair Trade producten vanuit een kraam die op zaterdag voor het voormalige postkantoor aan de Hessenweg stond.
Het waren zware jaren; het opzetten en opruimen van de kraam was een forse klus. We stonden wel droog onder een afdak, maar op winterdagen hebben heel wat vrijwilligers achter de kraam staan blauwbekken. Gelukkig kwam er ondersteuning van verschillende kanten. Boekhandel Bouwman stelde een stukje van het magazijn ter beschikking om de kraam op te slaan. De Chinees aan de overkant kwam op koude winterdagen kommetjes warme soep brengen. 
Het verlangen naar een 'echte' winkel bleef. Allerlei ideeën komen en gaan, zoals 'het pandje van Conny' of de 'Wereldbolwereldwinkel' van Aad van der Meer. Maar geen van de ideeën ziet het levenslicht.
 

2000-2019

In 2000 wordt door een groep vrijwilligers een nieuwe poging ondernomen om een Wereldwinkel te beginnen. De statuten van de Stichting Wereldwinkel De Bilt worden aangepast, er worden nieuwe mensen betrokken en er wordt een ondernemingsplan opgesteld. De kerken in De Bilt en Bilthoven, particulieren en andere Wereldwinkels geven startleningen.
Verschillende panden worden bezocht en uiteindelijk blijkt een winkelpand aan de Hessenhof 9 haalbaar. Na een periode van hard werken wordt op 27 oktober 2001 de nieuwe Wereldwinkel feestelijk geopend. De derde Wereldwinkel in De Bilt is een feit. Het blijkt een goede stap te zijn geweest. Klanten vinden steeds beter de weg naar de winkel. Ook zijn er voldoende vrijwilligers om de zaak niet alleen draaiende te houden, maar ook voortdurend te vernieuwen.
Op 29 oktober 2011 vierde de Wereldwinkel haar 10-jarig bestaan als winkel aan de Hessenhof.

Vanaf ongeveer 2015 maken de Wereldwinkels in Nederland een moeilijke periode door. Veel Wereldwinkels verlaten de vereniging of sluiten. Wereldwinkel De Bilt draait goed, maar het gevoel ontstaat dat er een nieuwe stap nodig is om een Fair Trade cadeaushop in De Bilt veilig te stellen.
 

2019 --> 

Tegen deze achtergrond werd in 2019 een nieuwe kans gegrepen door een groter pandop een betere locatie te huren, het voormalige pand van Boekhandel Bouwman aan de Hessenweg 168 in De Bilt. Na 18 jaar was daarmee de cirkel rond en kwamen we weer op dezelfde plek als de kraam terecht, maar nu binnen!
De verkoop van Fair Trade producten blijft onze eerste prioriteit. Maar we hopen dat de Winkel aan de Hessenweg ook een ankerpunt wordt voor lokale en duurzame initiatieven. Daarom gebruiken we nu als naam voor onze winkel 'Fairtrade en duurzame cadeauwinkel'.